ЧУДЕСАТА НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ,ВЕЛИЧЕСТВЕНИ ПЕЙЗАЖИ,СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА И ЧЕРЕПИШКИ МАНАСТИР


Вид транспорт:
Автобус

Маршрут:
Кърджали-Своге-Мездра-Враца

Продължителност:
2 дни / 1 нощувки

Сподели обявата във Facebook
ЦЕНИ И ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ:
14.05.2022 г.
150 лв.
ГОРЕЩА ОФЕРТА

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

1.Ден

Отпътуваме от Кърджали.

Разглеждаме Осеновлашкия манастир, известен още като"Седемте престола".Той е действащ православен мъжки манастир.Най-старата запазена сграда е съборната църква,за която се смята,че е построена през 10 - 11век.Името на манастира идва от специфичното разделение на храма - на кръстовиден наос и шест престола(параклиса).Храмовият празник на манастира е на осми септември - Рождество на Пресвета Богородица.Снимки.

Продължаваме обиколката си към Черепишкия манастир"Успение Богородично". Построен е по времето на цар Иван Шишман.Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град,,Коритен град".Според легендата,името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка,състояла се в района,на цар Иван Шишман с турските нашественици.

Както повечето манастири, Черепишкия манастир е изгарян и опустошаван неколкократно.В началото на 17век е възстановен под давление на видния български иконописец Пимен Зографски.По това време е издигната и сегашната Черепишкия манастир е любимото място на Вазов и Алеко Константинов,а Феликс Каниц го определя като най-красивото място на земята.

Свободно време за разходка и снимки.

Продължаваме пътешествието си към Античния град"Коритен град" и Крепостта"Ритлите".

Античния и средновековен град "Коритен град" е заемал площ около 40 дка.На това място е имало праисторическо,антично и средновековно селище.В района са намерени останки на четири църкви от различни периоди - храм - базилика от 5 век, частично запазена църква от 10 - 11век и още две от късното средновековие.

Крепостта е имала естествена защита от непристъпните скални образувания,които са я защитавали от изток и от запад.

Скалният феномен "Ритлите"е много интересен.Това са четири успоредни плоски скали, разположени вертикално.Снимки.

Отправяме се към Мездра и Крепостта"Калето",където е съхранена 70 - вековна история.Регустрирано е присъствието на всички цивилизации,населявали българските земи от каменно-медната епоха до Средновековието.Това се дължи на стратегическото местоположение на Крепостта е разположена на скалист масив.Една от находките тук е "Светилището на тура",което няма аналог в България.В центъра на крепостта се намират останките от римски храм,в който са принасяли дарове за боговете.Сред основите на римския храм е открита единствената напълно запазена монета на император Александър Север,която не е била в обръщение и е дадена в дар на храма.

Отпътуваме към Враца.Настаняване в хотела.Нощувка. Пожелание - вечеря

2.Ден

Закуска в ресторанта на хотела.Разходка из центъра на Враца.

В самия център се издига интересна часовникова кула.От табелата на самата кула се разбира,че това е жилищно-отбранителна кула на Мешчиите,строена през 17 - ти век.Кулата е обявена за паметник на културата.

Отправяме се към Къщата - музей на Баба Илийца.

В центъра на селото се издига малка бяла къщурка.Тя отваря врати през 2003 год.Построена е в чест на Вазовата героиня,която помага на един от Ботевите четници.В къщата е подредена изключително богата и забележителна експозиция от стари предмети на бита и мебели,красиви килими, типични народни носии за този край на България.Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на прочутата българка.Къщата се стопанисва от Мемориален комплекс"Ботев път".

Днес ще Ви отведем до Паметника"Дядо Йоцо гледа" и до Комплексът"Дядо Йоцо гледа".

Целия прелом е изтъкан от невероятни пейзажи.

Паметникът е изграден през 2005 г.Красивата скулптура е висока 5 метра и в нея се превъплъщава Вазовия герой Дядо Йоцо,от едноименния разказ"Дядо Йоцо гледа".

Изработена е от бял врачански камък и сякаш кацнал над дефилето Дядо Йоцо е вперил незрящ поглед към железницата,която очаква да мине по линията София-Мездра.

Комплексът "Дядо Йоцо гледа" е разположен върху хълм.Оттук може да се насладите на уникална гледка към най-красивата част от Искърското дефиле.Снимки.

Продължаваме към Кърджали.

 


НАСТАНЯВАНЕ:

Луксозен хотел


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 1 нощувка със закуска в луксозен хотел
  • Водач по време на пътуването от Туристическа агенция"Марков тур"

Цената не включва допълнителни услуги:

  • Разходи от личен характер
  • Входни такси на посещаваните туристически обекти

 


МЯСТО НА ТРЪГРАНЕ:

гр.Кърджали


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Обадете се сега на телефони:

  • 0361 6 11 01
  • 0882 284 175
  • 0887 496 780

КОНТАКТИ

Адрес:
6600 гр. Кърджали, България,
ул. "Калоян" № 2
Работно време:
понеделник - петък: 08.00 - 17.00ч.

(+359) 361 61101
(+359) 0882 284 175
(+359) 0887 496 780

Свържете се с нас